innehåller dina kosttillskott steroider?

 

Senast i Expressen, så kunde vi läsa om hur livsmedelsverket gick ut och varnade för kosttillskott. Artikeln blåste ytterligare liv i skräcken och häxjakten på kosttillskott. Mammor huttade med fingrarna åt sina tonårsgrabbar och talade om för dem hur farliga deras proteintillskott egentligen är! För så har mamma ALLTID sagt att det varit, du har inte lyssnat, men nu SER du ju vad de skriver!? Det är FARLIGT!!!

Så.... Ska vi backa lite? Är det farligt? Och i så fall, vad är det som är farligt? KAN jag äta kosttillskott som INTE är farligt?

Låt oss kika lite på vilka typer av kosttilsskott som har visat sig innehålla farliga ämnen och substanser (och i vissa få fall, spår av anabola steroider). Detta handlar främst om prestationshöjande preparat som utövaren skall ta innan träning s k Preworkout-shakes, viktnedgångsprodukter eller om testoboosters, preparat som skall höja dina nivåer av testosteron på laglig väg.

 

                                                                            Preworkout-shakes

Dessa preparat har oftast koffein i sig och liknande ämnen för att öka vakenhet och ge en ”kick”. Fabrikanterna tävlar här om att ge köparen den bästa ”kicken”. Vad man egentligen är ute efter här, tyvärr både som kund och som producent, är ett preparat som fungerar likt amfetamin och verkligen sätter fart på dig.

Detta illustreras inte minst utav då en svensk kille fick uppsöka sjukhus med hjärtpåverkan efter att ha tagit en dos av en preworkout-shake (vars namn och märke jag inte nämner här). Efter en kontroll av innehållet, så fann man att det innehöll ett derivat av amfetamin. Produkten drogs tillbaka, men innan någon butik hann ta bort det ur sitt sortiment, så såldes produkten slut i princip på 24 timmar. Försäljningen av produkten ökade med upp till 10 000% i vissa butiker.

Eftersom även kunden verkar strunta i innehållet till viss del, så inbjuder det även producenten till att göra detsamma. Tvivelaktiga substanser blandas in i så kallade proprietary blends (mixar av ämnen, som en viss producent äger rättigheterna till) och säljs till konsumenterna. Bakom denna titel, kan det dölja sig ganska mycket. Ett förbjudet ämne kan ändras marginellt i sin molekylära struktur och sedan marknadsföras som något annat, trots att egenskaperna är i princip de samma.

När olika kosttillskott testades av malmös miljöförvaltning, så innehöll 15 av 85, ämnen som gjorde dem till läkemedel och inte kosttillskott. Av de resterande 70 produkterna, så var 78% felmärkta på ett eller annat sätt. Detta innebär att endast 15-16 kosttillskott innehöll det och endast det som stod på burken. Notera dock här, att inget av dessa var proteinpulver.

Och även om det som står på burken är korrekt, så kan ändå en preworkout-shake innebära en risk för personer med hjärt- och kärlfel. Men där kan man förhoppningsvis vädja till individens sunda förnuft kring om man bör använda sig utav det eller ej.....

 

                                                     Testoboosters och viktnedgångspreparat

Problematiken liknar den tidigare nämnda kring preworkout-produkter. I jakten efter hög effekt, så lockas tillverkaren till att blanda i tvivelaktiga substanser. När det gäller testoboosters, så blir också produkter som har stor effekt snabbt dopingklassade när det uppdagas att de är effektiva. Novedex är ett utmärkt exempel på detta.

Viktnedgångpreparat har också en tendens att bli hälsovådliga för någon som är känslig, med tanke på att tillverkaren försöker skapa en mix av ämnen som påverkar kroppen i hög utsträckning, för att öka både upplevelsen av pigghet och energi, samt kroppens energiförbrukning. Här går de önskvärda effekterna åter igen emot amfetaminhållet. Oftast är dessa produkter långt farligare än just testoboosters och mer jämförbara med preworkout-preparaten.

                                                                 

I jakten på centimeterna, den smala midjan och ett mer slimmat utseende, så lockas både killar och tjejer till att köpa viktminskningsprodukter     som inte alltid innehåller eller håller vad de lovar.


                                                  Proteinpulver och liknande

I proteinpulver, EAA, BCAA och kreatin förekommer det väldigt sällan dopingklassade medel. I inget av fallen då detta hänt, har det handlat om en svensk produkt. Det har istället handlat om produkter från Italien eller USA. Det handlar då främst om omedveten kontaminering av kosttillskotten eftersom man också ägnat sig åt produktion av andra produkter som innehåller dopingklassade medel. Risken ökar markant om detta är ett företag som säljer prohormoner. Eftersom det är omedveten kontaminering, så är nivåerna av dopingklassat innehåll heller inte i någon verksam nivå.

Så för att vara säker på att din produkt innehåller det den ska göra och inte något annat, så räcker det med att du använder dig av ditt sunda förnuft. Håll dig till kända märken och helst då svenska, så kan du vara lugn. Kom dock ihåg att detta gäller egentligen bara för dig som idrottar på en nivå som gör att du kan bli testad för doping. För oss vanliga dödliga, så spelar det egentligen ingen större roll, för så länge som det handlar om enbart Protein, BCAA, EAA och kreatin, så skulle vi aldrig märka om produkten innehöll spår av ett dopingklassat ämne, eftersom de då p g a ett misstag i hanteringen, innehåller så lite att det inte får någon märkbar effekt.

 

                                       Vad innehåller ett proteinpulver egentligen?

Ofta får man höra att proteinpulver är onaturligt eller att det är protein som tagits fram på konstgjord väg i laboratorier. Faktum är att allt det är fullständigt skitsnack. Proteinpulver görs av den rest som blir kvar av mjölken när den vasslas för att bli ost. Kvar blir en vätska som innehåller vassleprotein (troligen också därav namnet). Sedan filtreras denna vätska (av t ex ett sådant företag som vårt eget Arla) tills det i stort sett bara är proteinet kvar. Sedan säljer man detta protein till t ex ett företag som Body Science eller Star Nutrition. Dessa företag smaksätter pulvret och säljer det sedan till kunderna. Så om ett glas mjölk är ok för dig, då är det inget fel på proteinpulver heller...  

                                         

                                                              VA!? Innehåller jag steroider? Varför har ingen sagt nåt!? :s

Comments (0)