Det har kliat i mig länge. Sedan i april då jag först såg inläggen om jag ska vara ärlig. En väldigt duktig och framgångsrik tjej på denna sida lade ut lite inlägg om knäböj och blev genast attackerad av expertisen, som hävdade att hon var okunnig och gjorde fel. Kul dock att hennes resultat står i en klass för sig…. Det som kliade värst i mig var att jag blivit lärd nästan precis som hon sagt i sitt inlägg. Och då menar jag inte lärd av en byggarkille på gymmet eller på en kvälls eller veckokurs. Utan lärd under 4,5 års universitetsstudier av fysiologi- anatomi- och biomekaniksprofessorer, doktorer, lektorer och en del doktorander, men även som många andra, av utbildare utskickade av förbund, kurser på olika lärosäten, utbildningar olika former samt genom ett enormt egetintresse som gränsar till någon osund besatthet vad det gäller att införskaffa kunskap.

Jag höll mig ifrån att skriva nåt i min blogg. Men efter helgens startkurs på PT-skolan, som (ni får ursäkta alla SAFE- och The Academy-fanatiker, men tyvärr är detta ett ofrånkomligt fakta konstaterat av lärare från de olika utbildningarna) är den främsta PT-skolan iaf vad det gäller anatomidelen. Många hävdar också att det är den bästa rakt över, även om The Academi kanske är bredare, men inte lika djup(Lärares ord inte mina). Jag tänkte tillbaka på ”XXXXX”´s kommentar där han sa att det var den första frågan i skolan(jag FÖRUTSÄTTER att han menar en PT-utbildning eller liknande och inte idrott A i gymnasiet) och att djupa knäböj inte alls var potentiellt farliga för knäleden. Tänk att det kom upp direkt här också! Med totalt motsatt budskap..... ”Gå inte djupare än 90 grader med era klienter, såvida det inte finns ett specifikt syfte, eftersom knäleden kan ta skada” Jag ska inte gå in på den detaljerade beskrivning vi sedan fick av hur och varför, men detta är mycket intressant…. Den BÄSTA PT-skolan i landet vad gäller teoridelen, hävdar att det är farligt. Med stöd från bl a Kristian Berg, som ändå måste räknas till en av landets främsta anatomiexperter. Men den första frågan i en annan utbildning resulterade i ett annat svar…. Hmmm…..

Jag är ingen blåögd 18-åring som inbillar mig att träning är svart eller vit, stenhårt rätt eller fel, utan inser som många andra(hoppas jag iaf) att svaret inte är så enkelt. Det finns argument för och mot de flesta teorier, expertisen är sällan helt överens. Mao de absolut främsta inom ämnet är inte överens om vad som gäller, men ÄNDÅ ställer vi oss raklånga upp i gymmet efter någon kvällskurs nånstans eller en liten COOP-köpt träningsbok och hävdar att VI vet EXAKT vad som gäller!! Är inte detta intressant så säg?

Jag tycker det är den högsta formen av naivitet och arrogans, samt att det gränsar till ren idioti. När vi gick på GIH så sade en av de fysiologilärare vi hade där en sak som jag tagit med mig: ”Lyssna inte på den som säger sig ha det rätta svaret, för han har 99 gånger av 100 inte en susning. Om du tror att du helt förstått så kan du troligtvis för lite”. Något annat vi lärde oss var källkritik. Något som inte ens existerar på 99,9% av alla träningsbloggar och forum. Vi litar blint på Biffbosse som lagt upp en bild på sina blaffiga ben. Vi tar till oss ALLA hans träningstips utan att för en sekund säkerställa att hans tips och teorier har den minsta vetenskapliga förankring. Alldeles för många gånger glömmer vi att många av dessa herrar grävt väldigt djupt i medicinskåpen och får enorma resultat p g a ett högt kaloriintag och det fruktansvärda anabola påslag som vissa dopingpreparat ger. Det påslaget tillåter dem att träna mkt hårdare och tillåter också fler ”fel” i träningen eftersom dopingpreparaten kompenserar åt dem. Sen ska vi själva följa samma killes träningsrutiner med 1/100 av hans testosteronnivåer och en liten PWO-shake från nätet till hjälp. Är det sannolikt att vi får samma resultat?.....

Så en passning till en annan kommentar om att "lyssna till den största killen på gymmet med flera års erfarenhet bakom sig"(och många gånger väldigt många kurer också….) : Det finns inte en chans i helvete att jag skulle vara så dum längre. Jag har gjort det misstaget för flera år sedan flera ggr om. Och jag skulle aldrig råda någon till att göra det. Vissa resultat ett tag kan jag säga att det gav, men också väldigt många skador som jag får leva med än idag! Däremot lyssnar jag på ALLA. Jag tar in all information jag kan, processar den med vad jag redan har och tar sedan med mig den vidare. När jag sedan träffar på expertisen inom området så tar jag upp det där. Inte med en, utan med många, för att se om det är en samsyn kring denna teori eller om det råder delade meningar. Jag skulle kunna hålla på i evigheter här, men för att komma till böjen……..

VAD ”VET” VI?

1.Vi vet att det råder delade meningar, men eftersom styrkelyftarsidan fått stort gehör den senaste tiden så vill de flesta se djupa knäböj. Glöm dock inte att styrkelyftarna MÅSTE göra djupa knäböj i sin idrott, så är det konstigt att de då står på den sidan i debatten? Nej. Du är dig själv närmast.

2.Vi vet att ökad vinkel i knäleden ökar den procentuella delen utav quadriceps kraft som verkar mot knäleden och knäledens ligament och ytor(patellans tryck). Vi vet också att du i det djupa läget får "hjälp" av annan struktur(varav en del är passiv struktur. Dock ej Gluteus som många tror, Gluteus fungerar t o m lite som en flexor istället för en extensor i höftled i det läget, alltså helt fel riktning!), nämligen adduktorerna som i det här djupa läget blivit en extensor i höftled.

3. Vi vet att quadriceps vill dra tibia framåt/uppåt och vid hög aktivering av dessa så är den framåt/uppåt-dragande kraften stor(Dock finns ett "ben-mot-ben-läge" här som hämmar den rörelsen en hel del. Stort tryck mellan femur och tibia). Hamstrings aktiveras mer i det djupa läget och motverkar denna rörelse, så vid en första tanke låter det bättre att gå djupt än grunt om man bara tar ENBART detta i beaktning. Men sen kommer en annan faktor in. Senspolarna som reagerar då något rör sig i en oönskad riktning. Dessa kommer att aktivera ovanstående muskulatur för att häva rörelsen om behovet skulle uppstå oavsett läge, så där faller detta lite. Och dessa senspolar, fungerar på detta sätt i ALLA lägen!

Vad som däremot kan hända(behöver absolut inte hända, anatomiska skillnader spelar stor roll) om knäleden öppnar upp sig för mycket(djupt läge) är att patellan OCKSÅ börjar ge tryck på tibia bakåt(dock svårt att hitta allt för mycket bra vetenskapligt stöd för att detta kan hända, så det får vara en teoretisk parentes och kanske borde den inte ens tas med här eftersom det KAN vara så att detta är felaktigt). Dock kan fortfarande patellan hamna i ett sånt läge att dragkraften framåt-uppåt nästen helt övergår i en dragkraft uppåt.(kolla på en knämodell, så förstår ni)  

Femur rullar på tibia när du böjer i knät så att underbeten försr framåt, tills dess att främre korsbandet är sträckt, då övergår rörelsen i att femur "slirar" mot tibia och menisken. Vore det inte för ledvätskan här, så skulle friktionen bli enorm då. Den ökar fortfarande och skapar ett ökat slitage, men inte alls som det skulle bli utan ledvätskan. Meniskerna "glider med" i rörelsen hela vägen för att anpassa sig och sprida belastningen över en så jämn yta som möjligt, doch klarar den inte att belasta över lika stor yta hela tiden, så kontaktytan blir mindre i det djupa läget, detta leder också till ökat tryck och slitage. Knäleden är också väldigt öppen, mer öppen än den vill vara, speciellt under belastning. Hur din knäled ser ut rent individuellt här kommer att spela stor roll för om du riskerar att bli skadad eller inte. Mest eftersom svagare brosk belastas hårdare än det brukar.

I debatten på detta forum tidigare i år är det min högst personliga åsikt att man kraftigt förminskade skaderisken här och mer gav budskapet att du normalt sett inte blir skadad här och att det tillhör ovanligheterna att du är skapt på ett sånt vis att du löper risk. Men säg mig då…. Varför känner jag så många individer som råkat ut för just detta? Känner jag fel människor? Eller förminskar man risken för att stödja sitt argument? Låter det vara osagt, men jag tycker det är intressant. Speciellt om man tar i beaktning att trycket på ledytan ökar markant iom med att stödytan är mycket mindre(samma vikt på mindre yta=större tryck) Lägg därtill att brosket i den här delen av leden är mycket tunnare än vid utsträckt läge.

4. Att ha något under hälen underlättar för den med dålig rörlighet. Finns vissa amerikanska hockeylag som hävdar att de alltid står i branta nedförsbackar och utför knäböj just p g a detta och påstår sig få fantastiska resultat av denna snilleblixt. Men en upphöjd häl innebär också en mer nigande rörelse, mao ökat tryck på knäleden jämfört med samma djup utan upphöjd häl iom vinkeln i knäled. Så är risken värd att ta? Ingen aning, räkna på det nån som vill…..

5. Att lita på internet, bloggar man aldrig träffat, egenskapade infosidor eller träningslärasidor är oerhört vanskligt. Det finns mycket bra information där ute, men också fruktansvärt mycket skit. Och detta även på de sidor som allmänt klassas som ”bra” sidor. Kollade upp en sådan sida för länge sedan. Efter ett oerhört grävande så visade det sig att detta inte alls var en sida skapad av högt utbildade fysiologer, naprapater eller ens utbildade personliga tränare. Utan en helt outbildad egenlärd entusiast stod för den. Och misstolka mig rätt nu alla kunniga egenlärda entusiaster. Ni kan sitta på mycket goda kunskaper inom väldigt mycket, men er info ÄR inte kvalitetssäkrad och kontrollerad någonstans, därmed inte tillförlitlig om man har ett sunt sinne för källkritik. Så hänvisningar till att titta vidare på nätet om viss info tycker jag är ett extremt korkat förslag. Kolla istället vilka fysiologer och professorer som utgör expertisen inom området du är ute efter och ring upp dom eller mail. Ni skulle bli förvånade över hur många av dem som är villiga att ägna timtals åt en ärligt intresserad och helt vanlig individ. Tro mig, jag har gjort det. Kanske får du ofta samma info som på nätet. Men nu är den säkerställd och jag lovar att du går därifrån med en mycket djupare förståelse än om du skulle googlat.

6. När det gäller råden om djupa knäböj för stärkning av hamstring så hoppas jag att samtliga tränande har bättre övningar för detta syfte än knäböj…… Vad gäller de posturala ickespecifierade muskler som någon nämner, så skulle jag gärna vilja veta, då det inte framgår, vilka som verkligen MÅSTE tränas i en knäböj och inte har bättre övningar för just dessa.

7. Knäböj är en teknisk svår övning för många. En fantastisk styrkeövning som har få konkurrenter om platsen som bästa styrkeövning, men än dock svår för många. En korrekt knäböj kan ta åratal för vissa att bygga upp av olika anledningar. Det kan vara bl a dåliga styrkeförhållanden i stabiliserande muskler, taskig rörlighet eller bara stora tekniksvårigheter. Sen har vi de lyckliga individer som sätter den nästan från start. Till dessa säger jag bara grattis och hoppas verkligen ni tillhör den skaran som drar nytta av det också!

 

SAMMANFATTNING/DISKUTION: Debatten ”på golvet” domineras just nu av förespråkare för djupa benböj. Trots att det inte på något sätt är en sanning skrivet i sten att de är ”säkra”. Utbildare på olika lärosäten för högre studier samt vissa PT-utbildningar avråder från djupa knäböj, samtidigt som vissa verkar ta andra sidan i debatten. ALLA ”på golvet” hävdar att DE har rätt. Min egen åsikt och hur jag själv jobbat som fystränare är att OM du har korrekt teknik, OM du har ett idrottsspecifikt behov och OM du inte uppvisar några som helst smärtsymtom eller illavarslande tecken på att du tar skada, så kör djupa knäböj. Men OM du t ex inte har behovet och inte ligger inne med tekniken/rörligheten, VARFÖR lägga all den tid som krävs på rörlighet och teknik för att kunna komma ner i djupa böj och blidka några självutnämnda experter och få en gillande blick av dessa? Det är totalt nonsens!! Tid är värdefullt! Lägg den på det du behöver. OM det visar sig at du behöver djupa böj, lägg tiden där. Om du FÅR de resultat du vill ha, VARFÖR ägna så mycket av din värdefulla tid åt att blidka nån annans ego och ägna så mycket tid åt något som absolut inte resultatmässigt är värt din tidsinvestering? Och VARFÖR ägnar sig så många åt att ”korrigera” andras träning då det inte finns ett behov? För stort ego? Högst troligt! Tagga ner, håll käft och sköt er själva! Om ni ändå måste få ur er detta som klämmer så hårt i er för att blidka ert eget ego, leta då upp någon vars resultat står stilla, lider eller går bakåt. Och där ERT tips faktiskt skulle kunna vara det som får deras träning på rätt spår. Dont fix what isnt broken!

Och till alla er som tar emot tips dagligen av dessa herrar och damer. Undvik alla de som går för hårt med just SIN teori och tror att det alltid finns EN sanning, de som tror att rätt och fel är en tävling och att den som snackar ner den andra vinner, oavsett om man har rätt eller fel. Dessa har alldeles för stor stolthet och osäkerhet i sig. De tillhör kategorin människor som inte ändrar sig trots att det visar sig att de har fel, de hittar hellre på något för att ha rätt, för att de tror att det är en förlust att ha fel. Deras stolthet klarar inte detta. Nej lyssna på de som gärna tar en diskussion, som lyssnar noga på andras argument och är villiga att ändra åsikt när de finner sig överbevisade. Skillnader här är att den första kategorin inte ändrar sina fel p g a sin missriktade stolthet och för över sina fel på dig, den andra kategorin vill veta vad som egentligen gäller och är korrekt, han/hon kommer i slutändan att besitta betydligt bredare och bättre kunskaper än den som tävlar i rätt eller fel och är en betydligt mer tillförlitlig individ att lyssna på.

Slutligen: Lyssna inte på största killen på gymmet, lita inte till 100% på någon, utan lyssna på ALLA! Lyssna och ta till er ALLT ni hör, men tro inte blint på NÅGOT! Vissa saker kommer ni med ökad kunskap att kunna kassera som nonsens. Men vad gäller allt annat, ta med er det och ta det vidare till expertisen då ni har tillfälle. Och nöj er aldrig med ETT svar, fråga igen och igen och igen. Och om någon har samma åsikt som du, ta andra sidans argument för att se hur individen motiverar sin tes/teori, alltid kommer det något nytt argument eller någon ny information som du kan ta till dig. Ha högsta möjliga källkritik……..

Comments (0)

Så var det äntligen över. Skulle gjort det här inlägget mycket tidigare, men schemat har varit tight och tiden har inte riktigt räckt till för at blogga just nu. Men för exakt en vecka sen drog vi tillsist till Karlstad för SM i Athletic Fitness.

Dagen började med att incheckning och inhandling av allt som skulle behövas i mat och laddningsväg. När vi kommit tillbaka och lagt ett första lager tävlingsfärg, så drog jag till SATS för ett pass med min syster som bor där. 100 meter från hotellet till gymmet, det kallar jag bra läge! ;) Trummade på med ett jäkla bröst- och triceps-pass och fick ur mig den värsta irritationen från färgläggningen, där vi inte altid kom helt 100% överens. Men det gick bra i det stora hela. Drog ner i hardcorekällaren på sats och fick till min nostalgiska glädje syn på hantlarna som var av märket uddeholm. (stålindustrin för er som inte vet) Inget går upp emot lokala märken för en gammal värmlänning ;)

   

Väl på hotellet igen blev det OS och ett andra lager färg, sedan sömn. Sista lagret färg lade vi innan vi for till universitetet på morgonen. Väl där inkvarterade vi oss och gjorde de sista förberedelserna innan det var dags för poseringen.

 

Efter poseringen, väntade alla spänt utomhus på styrkeronden. Den gick tyvärr inte lika bra som vi hoppats på, men som tur är så blev det bra resultat i de andra momenten.

 

Efter prisutdelningen som innehöll ett litet fiasko från tävlingsadministratörernas sida, så bjöd tjejerna på lite poseringar i korridoren för vänner, släkt, FB-inlägg och egna bloggar.. :)

"Fiaskot" var att en av de tävlande bröt tävlingen innan rodden, men ingen talade om att hon då inte hade tillåtelse att delta på prisutdelningen. En besviken deltagare fick lämna scenen och gå in backstage tillbaka. Ett missöde som lätt kunnat undvikas med lite information till henne från tävlingsansvariga. Hoppas att de tar med sig det till nästa gång, så att såna pinsamheter kan undvikas.

Comments (0)

Hur ofta ser man inte såna här listor i Aftonbladet och liknande blaskor? Blev sugen på en egen, här är den:


1.Jag är ledsen, men träning enbart räcker sällan. Du måste se över din kropssfettprocent. För att de ska framträda tydligt så krävs en ganska låg fettprocent. OM inte du är en av de lyckligt lottade som har genetiskt tydliga magmuskler där magmuskeln är mycket tydligt uppdelad. (känner gymmande tjejer och killar som på inte alls särkilt låg fettprocent har rutor som syns genom träningslinnet).

2. Var hängiven din diet och din träning. Ge inte upp. Hoppa inte över pass för att, ”jag kör i morn”, eller ”idag är ingen bra dag”. Kör för fan! Missad tid kommer aldrig igen!

3. Gör gärna övningar som aktiverar Rectus Abdominis och inte höftböjarna. De flesta övningarna som folk gör på gymmet aktiverar höftböjarna i mycket högre grad än magen. Och det är väldigt sällan styrkebalansen dem emellan talar till magmusklernas fördel.

4. Ta hänsyn till din genetik, livssituation och motivation. Hur mycket tid är du villig att lägga ner? Hur mycket tid KAN du lägga ner? Och hur mycket är det värt för dig att ha tydliga rutor? Om du t ex har naturligt tjock hud, har lätt att lagra fett, har svårt att bygga, har ett stressigt jobb och har begränsade möjligheter till sömn, struktur och vila(alltså sämsta möjliga möjligheter). Då kan en diet vara oerhört plågsam och påfrestande, både för dig och de runtomkring dig. Vissa har lätt att dieta, andra inte. Vissa har naturligt lågt kroppsfett och tunn hud, andra inte. Det kan t o m vara så att din kropp inte mår bra av att vara så låg på fett, Så….. Hur mycket är det värt för dig?

5. Ge fan i att läsa såna här listor, kör istället! Anledningen till att du orkat läsa ända ner hit är oftast att du desperat letar efter en genväg och inte vill jobba tillräckligt hårt för det. Sluta läs och lägg dig på golvet direkt och dra av några set crunches och KÖR!!!
 

Comments (0)

Har blivit slitiga dagar nu senaste tiden. Ryckigt och okonsekvent dagsschema har resulterat i dålig sömn och dålig vila. Och som ett direkt svar, så sakta men säkert känner man sig svagare och får mindre energi i gymmet. Inget konstigt med det. Ganska självklart!
Jobbat mycket och haft väldigt rörliga tider. Många människor funderar alldeles utmärkt med det, men inte jag. Behöver ha schema som en autist för att allt ska klaffa. Kan också bero på att jag ofta har väldigt många bollar i luften förstås.
Senaste tiden har sett ur så här:
Jobbat 10 av 11 dagar på rad (hemma tidigast 00:05 varje dag).
Skulle sedan haft intervju i lördags, men blev sjuk. På söndagen blev det träning och ärenden, en lugn dag i övrigt.
På måndagen var det ispremiär 08:00 på morgonen. 2 ispass och 3 fyspass höll man i och lyckades klämma in ett axelpass innan man drog hem vid ca 17:00. Fixa och dona lite, sen dra iväg och jobba natt 23:00-08:30 på kvällen.
Sen på tisdagsmorgonen direkt därifrån till hallen och stå på is 09:30. Is och fys, sen hem vid ca 15-16 och sova i ca 3 timmar totalt. Iväg till SATS medis(totalt brutalslut i kropp och skalle) och riva av ett Ryggpass innan man jobbar 22:30-08:30 igen.
Efter det på morgonen blir det direkt till hallen och is och fys fram till ca 17:00 och sedan troligen jobba 23:00-08:30 igen innan det blir en lugn dag på torsdagen. För sen på fredagen så drar det vidare till karlstad och SM i athletic fitness. Ska bil kul :)

Dagens ryggpass då? Jo, jag lyckades håll ner övningarna ganska bra:

4 set chins
4 set Pulllups
4 set Latsdrag
3 set Rodd med V-grepp
4 set Rodd med brett ”hammargrepp”

Efter det så blev det lite fotande innan det drog vidare till jobbet. Fick ÄNTLIGEN någon som kunde hjälpa mig med att ta kort på ryggen. Blev fortfarande lite halvtaskigt ljus och det ser ut som jag står under en strålkastare, men ett enormt stor tack till min jättegulliga träningskompis som tog sig tid att fota lite. TACK!!! :)


 

Provade mig på ett svartvitt fot också, men vette katten om det blev bra :D Ganska råkass med fotoprogram, så man vågar sig inte på mer än att byta storlek eller sänka ljusnivån lite ibland när det är alltför ljust :)


 

Comments (0)
0 av 1